ПОДКРЕПА ЗА БЛОГА

ПРЕГЛЕД на рекламите

РЕКЛАМИ от Google

ТЪРСАЧКА за Всеки

Custom Search

сряда, 23 юли 2014 г.

ГОЛЯМАТА НЕСБЪДНАТА МЕЧТА НА ЗАБРАВЕНОТО СЕЛО СМОЛСКО

Възстановяването на 13 километровия участък Байлово-Смолско от стратегическия път към София от десетилетия е и остава проблем номер едно за стотиците живущи в Смолско и за техните деца, близки и роднини от София. Множеството обещания, в т.ч.  и от настоящия кмет на община Мирково г-жа Цв.Йотина, както и разискванията на всяко общоселско събрание, протестите на населението  в селото и пред Президентството, досега не доведоха до никакъв положителен резултат. Напротив, този участък вече е напълно непроходим за леки автомобили и за обществения транспорт. Село Смолско намиращо се само на 61 км от София се оказа откъснато от столицата; животът в селото замря и  с ускорени темпове Смолско загива. Голяма част от мечтаещите  да видят този път вече не са между живите, а техните роднини и близки с усилия пристигат от София даже на задушница.

На срещата с председателя на ОбС Мирково, състояла се на 17.07.2014 год. за пореден път ни казаха, че в най скоро време  проблемът с пътя ще бъде решен. Показаха ни документа за осигуреното финансиране от 18 милиона лв за основен ремонт  на 32 км участък от „Горна Малина-Белопопци-Байлово-Смолско”. Този документ  е същия, който Галина Райкова публикува на 5 юли т.г. в групата „село Смолско” във Фейсбук. Удовлетворени сме, от това, че представителите на ОбС Мирково не се разграничиха от този проблем на хората с бюрократичните обяснения, давани от управляващите досега, че решаването му не е било в компетенциите на местната власт.

Ние вече не вярваме, че обещаните средства няма да изчезнат безследно, както това ставаше няколко пъти за участъка Байлово-Смолско.
Затова, настояхме общинската власт да намери и приложи ефективен начин за осъществяване на непрекъснат контрол с участие и на обществеността през всички етапи от изпълнението на този проект.  

Очакваме и обещаните от председателя на ОбС отговори по текущите инфраструктурни и други проблеми, които още веднаж ще коментираме по долу:
И този път не получихме отговор защо и докога разкопаната за свързване с канализацията преди повече от пет години входно изходна улица от София до площада в селото, общината не я възстановява. Не е приемливо оправданието, че не стигат финансови средства. Проблемът е че местната власт не проявява приоритно мислене, а взема решенията си по субективни съображения. Показателен е примера как бяха намерени средства да се положи бетонова настилка на няколко малки крайни улици с чувствително по голяма дължина, независимо че там живеят и по тях преминават  членовете на 1-2 семейства, а за улицата по която на всички се налага често да преминават,  средства не се намират. Всички се досещат  защо парите отидоха точно там и дали е имало субективни интереси и натиск при вземането на тези решения!.

За сега не е даден отговор защо се заделят чувствителни ресурси само за ремонт и поддържане(ежедневно чистене за сметка на кметството) и за преустроство на селската градинка с паметника в детска площадка, както и за почистване  и боядисване на тротоарите по улицата покрай нея. На всички е известно, че в селото няма малки деца и тази площадка се ползва само от няколко дечица и майките им, които са предимно гости на живущи в селото. Това, което се направи там е добро за селото, но трябва да се има в предвид че предназначението на тази градинка е за всички живущи и гости на селото, а не е само за детската площадка на най малките гости. За сега няма много коментари по тази лична идея на кмета на общината г-жа Йотина, която изпрати "подходяща' фирма, за да извърши преустройството и ремонта .

Оставени са, обаче, настрани основните приоритети, сред които е поддържането на медицинския пункт – срамно и невъзможно е там да се влезе в тоалетната. Кметството не се грижи и за  хигиената по улиците и обществените места . За това пък до кръчмата е направена и добре се поддържа съвременна тоалетна, за която има ключ кметския наместник. Защо не се контролира разкопаването по улиците и своевременното възстановяване на настилката от извършителите, в частност, и кражбите на павета?. Защо не се запълват големите дупки по улиците? Защо няма транспортни връзки в събота и неделя с центъра на общината Мирково от където е останала единствена връзка на Смолско със София? Защо работното време на пощенския пункт, от където  се получават пенсиите и извършват плащания на сметки е възможно най неудобното за работещите  - от 11 до15 часа? Хората за пореден път напомниха на управляващите за тези проблеми.

Или, защо от няколко години вече не се работи по довършване започналата замяна на вредните за здравето на населението етернитови водопроводни тръби?
На провежданите досега общоселски събрания кметът на общината даваше впечатляващи обещания по инфраструктурните и другите ежедневни проблеми. Хората ги интересуват реалните резултати и то преди всичко по основните потребности, а не обясненията как ще се работи и че се прави нещо. Отчетеното от управляващите, обаче, се оказва, че не се отнася до  упоменатите и другите жизненоважни проблеми в селото.

Очакваме от председателя на ОбС Мирково да организира извършването на съответни проверки и анализ за ефективността при изразходването на общински средства в Смолско, както и дали е законно  възлагането на поръчките за ремонтните и строителни дейности? 
Надяваме се че критично ще се преценят и пренаредят реализуемите приоритети, за което ще бъде информирана обществеността.

9 коментара:

  1. Както очакваха песимистите парите за пътя "Смолско-Байлово" се оказаха виртуални и се "изпариха", а обществената поръчка беше прекратена. Кметът на община Мирково излъга населението и не изпълни публичната си декларация, че ще организира и оглави протести срещу прекратяване на обществената поръчка, в т.ч. и чрез блокиране на подбалканския път през "Гълъбец".

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Призовавам жителите ,приятелите и родените в с.Смолско към бойкот на изборите за парламент. Политиците се подиграха с нас.Излъгаха ни за пореден път ,че пътят ще бъде ремонтиран.

      Изтриване
    2. Искам да отбележа, че тук ентусиастите са много, а при предишния протест много от хората тук не дойдоха! За каква организация говорите, като от Смолско няма кой да организира хората! Още есента когато излезе решението на Агенция пътна инфраструктура за спиране на обществената поръчка ви казах, че пътя няма да стане и тази година! Казвам че организацията е слаба, защото аз събирах подписката от 425 човека от с.СМОЛСКО и за да събера подписите на всеки един лично обясних за какво става въпрос. Протеста който беше организиран главно от баща ми не беше посетен от всички, а този протест допринесе за това той да не бъде назначен за кметски наместник на селото, думите на управляващите бяха"Много знаеш и искаш. На нас ни трябват послушковци!" Е докато има такова мислене - ПЪТ НЯМА ДА ИМА! ХУБАВ ДЕН! ВЯРВАМ В ДОБРИТЕ ХОРА!

      Изтриване
  2. По стара традиция да се заблуждава населението преди коледните и новогодишни празници, общинското ръководство организира бутафорна церемония с първа копка и прерязване на лента, разбиване на бутилка с шампанско и кебапчета. Така, както си му е реда, беше тържествено отбелязано стартирането на ремонта на разкопаната преди много години входно-изходна улица към София. Представен беше " избрания" изпълнител на обществената поръчка за милион лв , багера си замина и заедно с него официалните лица от цялото войнство на местната власт, а населението остана да се чуди защо беше тази дандания в началото на зимата и да очаква "подходящите метеорологични условия", за да го информират за "възникналите проблеми".

    ОтговорИзтриване
  3. Дата: 2014-12-16 15:54


    В края на миналата седмица започна ремонтът на пътя до Смолско и на улиците в селото.Стартът на ремонтните дейности беше даден на церемония по първа копка. Рехабилитацията на пътните участъци ще се осъществи в рамките на проект, спечелен от община Мирково. На церемонията присъстваха кметът на община Мирково Цветанка Йотина, Петър Мутафов - председател на общинския съвет, Цвета Попова - секретар на общината, кметските наместници на Смолско, Бенковски и Буново, представители на фирмата-изпълнител, жители на селото. Приветствие към присъстващите отправи Цветанка Йотина, която разказа за проекта. Поздравления към пръстващите отправи и г-н Ръжев от фирмата-изпълнител на проекта.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Само се отразяват по"телевизията" и са раздавали кебапчета на площада. Основен ремонт на път НЕ СЕ ПРАВИ ПРЕЗ ЗИМАТА!

      Изтриване
    2. Блажени са верующите. Права е г-жа Гевурова, и останалите които осъзнават колко грубо и нагло ни лъжат управляващите. Не им се сърдете че така безпардонно ни подценяват- за тях предстоят избори и може би си заслужаваме тези управници!

      Изтриване
  4. Разбира се, че нито аз, нито някой друг отричаме направеното с държавни/общински пари в края на мандата на общинското ръководство. Приветстваме такива неоспорими полезни придобивки за селото, като:
    - асфалтираната наскоро входно-изходна централна улица и;
    - обновената селска градинка с обособения в нея детски кът с играчки.
    Неодобрявам необясненото оскъпяване ремонта на улицата и обновяването на градинката. С тези средства можеше да се ремонтират и други улици, като например, останалия най-масово използван малък участък от улицата до гробищата, както и да се направи тоалетна в градинката и др..

    ОтговорИзтриване
  5. За наше най голямо разочарование онези" отпуснати" 18 милиона за ремонта на пътя за София също пропаднаха през 2014 год.някъде и никой досега не ни казва ще има ли други обещания за жизненоважния път за съществуването на с.Смолско.

    ОтговорИзтриване

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.